Slik vasker du kjedet ditt skinnende rent

Lesetid: ~1,5 min

Skinnende blankt

Det er lett å bli misunnelig når man ser nyvaskede sykler, tilhørende medlemmer av proffsirkuset, med kjeder og drivverk som er så skinnende rene at man skulle tro det kun var til pynt. For oss ikke-proffe er sannheten er vel ofte begge deler. Et rent og nyvasket drivverk ser unektelig knallbra ut, samtidig som det sparer krefter og øker levetiden på komponentene. Likevel er det et sjeldent syn langs norske landeveier. Standarden er dessverre grumsete grå kjeder og tilsmussede drev.

Vi gir deg prosedyren for hvordan du kan vaske kjedet og tannhjulene dine skinnende rene, uten at det hverken er vanskelig eller tar lang tid.

Kjedet

La oss starte med kjedet. Et sykkelkjede består av over hundre ledd, som tilsvarer flere hundre små biter. Denne komponenten overfører 100% av kreftene du legger i pedalene til bakhjulet, og det sier seg selv at her trengs det smøring og stell.

Dummynav

For å få kjedet skinnende rent anbefaler vi å bruke et dumynav, som vist på bildet under. Dette er en plasttrinse som festes fast der bakhjulet ellers sitter og lar kjeder skli uhindret gjennom. En slik fåes kjøpt på de fleste sykkelbutikker og gjør at du kan rense kjedet uten å ha bakhjulet på. På denne måten unngår man at skitt som renses av kjedet blir lagt igjen på kassetten, eller omvendt.

Kjederenser

Dette er et absolutt must for å få kjedet rent. Etter at du har lagt kjedet inn i dummynavet, sett på kjederenseren og ha i avfettingsmiddel. Det finnes mange typer avfettingsmiddel og sørg for å bruke en som ikke ødelegger lakken på ramma. Når kjederenseren er satt på, sveiv pedalene rundt og kjedet gli igjennom kjederenseren. Ofte er det nødvendig med et par – tre omganger med ny avfetting for å få det helt rent. Bruk hageslangen og spyl av gammel avfetting mellom hver omgang, du vil se at skittet renner ut og at kjedet blir blankere. Husk også å spyle gammel avfetting ut av kjederenseren.

Kassett og krankdrev

Her benytter vi omtrent samme måte som med tanntråd. Klipp opp en mikrofiberklut i strimler og ha på avfetting. Rens deretter godt mellom tennene slik du ser på bildet under. Samme metode kan bruke spå kranken. Her kan det også være nødvendig med flere omganger. Spyl av med hageslangen etterpå!

Vask med såpevann til slutt

Når både kjede og drev er vasket kan bakhjulet settes på igjen. Når alt er montert vaskes kjede, kassett og krankdrev med såpevann og svamp for å vaske av de siste restene av avfetting. Dette sikrer at det ikke er noe avfetting igjen når kjedesmøringen skal på. Husk også å spyle av alt såpevannet.

Smør kjedet

Etter at alt er renset er det på tide å smøre kjedet. Følg instruksjonene på smøringen da det er flere ulike typer ute og går. Felles for den er at det er best å la kjedet stå en stund med oljen på, for deretter å tørke av resterende smøring. Alt for mye olje/smøring vil samle opp smuss and små sandkorn som sliter ned drivverket ditt over tid.

Det var alt vi hadde for i dag. Et rent og pent kjede er ikke rakettforskning og tar heller ikke langt tid.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt ved å benytte skjemaet under for mer innhold til entusiastiske syklister og produktnyheter fra oss. Ved påmelding får du en rabattkode som gir deg 10% på ditt første kjøp.

Ellers, ta gjerne kontakt på william@abracadabracyclewear.cc hvis det skulle være noe!

Meld deg inn i vår kundeklubb og bli den første som mottar produktnyheter og tilbud, via email.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *